четвер, 19 травня 2016 р.

Вишиванко, моя вишиванко...

Всеукраїнську акцію «День української вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
          
  Вишита сорочка - найкращий оберег , бо вона захищає не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. Традиційно в Україні сорочку вишивала мати для сина чи доньки, вкладаючи у цей виріб свою любов, думи, мрії і світлі надії, щоб йшли сини у складну дорогу життя з маминим благословенням сміливими і сильними, мужніми і відважними, справжніми українцями.

19 травня, до 10-літнього ювілею Дня вишиванки у районній  бібліотеці для дітей проведено годину народознавства та оформлено виставку-експозицію  «Вишиванка - символ України». Під час перегляду  мультимедійної презентації «Україна моя вишивана»  діти познайомилися з найцікавішими фактами з історії вишиванок, а також прочитали вірші, оповідання, казку та легенду про вишиванку.